Zuiderbad

Bovenverlichting zwembad

Hoewel het Zuiderbad in 2000 een uitgebreide restauratie onderging, vereisen bepaalde onderdelen nog steeds periodieke vernieuwing. Afgelopen zomer (2023) werden alle kluisjes, kleedhokjes en de plafondverlichting in de hele zwemzaal vervangen. Janneke Maksimovic-van Zijl, Teammanager zwembaden Sport & Bos bij de Gemeente Amsterdam, legt uit waarom deze aanpassingen nodig waren: “We hadden problemen met de bovenverlichting in de zwemzaal. Het voornaamste probleem was dat we veel donkere hoeken hadden die daardoor moeilijk schoon te maken zijn. Daarnaast waren de kleedhokken en kluisjes slecht verlicht en dat had effect op de ervaring van onze bezoekers. Ik heb zelf op de werkvloer gestaan en reinigde de donkere gedeeltes min of meer op gevoel. Gezien het grote belang van veiligheid, hygiëne en gebruiksvriendelijkheid voor onze gasten, wilden we hier graag een oplossing voor vinden. Daarnaast wilden wij de monumentale sfeer van het gebouw beter uit laten komen.”

Uitlichten van monumentale onderdelen

Om de monumentale elementen van het gebouw te benadrukken en de zwemzaal beter te verlichten, werd Aquavidi ingeschakeld, hetzelfde bedrijf dat eerder de onderwaterverlichting in het zwembad had geïnstalleerd. “We waren heel tevreden over het plaatsen van de onderwaterverlichting in het zwembad door Aquavidi. Zij plaatsten in 2022 bij ons onderwaterschijnwerpers in de kleur Aquablue waardoor het zwembad veel meer sfeer kreeg. We hoopten dat Aquavidi ons weer kon helpen”, zegt Janneke. “Het plafond van het Zuiderbad is circa 8 meter hoog en in het puntdak komt via de dakramen natuurlijk licht naar binnen. Dit maakt goede verlichting een uitdaging.”

Aquavidi installeerde speciale LED bovenverlichting voor hoge ruimtes, te weten Liniair 54 Watt tunable white (AV.LIN Serie). Met deze plafondverlichting heeft het Zuiderbad nu twee verschillende kleuren licht: Coolwhite en Warmwhite. Janneke licht toe: “We noemen Coolwhite de poetsstand. Deze gebruiken we tijdens het schoonmaken om alle hoeken goed te verlichten. De Warmwhite verlichting gebruiken we tijdens opening en creëert een fijne sfeer voor onze gasten.”  Daarnaast heeft Aquavidi extra verlichting boven de kleedhokjes en kluisjes geplaatst en sierverlichting (AV.LBay Serie) toegevoegd om de monumentale muren beter uit te lichten. Opbouwschijnwerpers in de kleur Aquablue werden aangebracht om de betegelde fontein op te lichten. Alle verlichting is DALI gestuurd voor optimale controle van het licht. Met deze nieuwe verlichting heeft het Zuiderbad niet alleen de schoonmaak vereenvoudigd en de monumentale pracht van het gebouw benadrukt, maar ook gezorgd voor een nog aangenamere en gastvrije omgeving voor haar bezoekers.

Onderwaterspots zwembad
onderwater verlichting fontein zwembad
onderwaterverlichting zwembad
Verlichting kleedruimte zwembad
gekleurde spots licht zwembad
verlichting kleedkamers zwembad
nl_NL